Quality Bedlinnen

Hoe koop ik een goed passend hoeslaken?

Iedereen verdient een goede nachtrust, een goed passend hoeslaken helpt daarbij. Maar welk hoeslaken past goed bij jouw slaapwensen, je bed en je slaapkamer?

Wil je lekker warm slapen, of juist koel. Heb je een groot bed, verstelbare matrassen of afmetingen waarvoor je nergens hoeslakens kunt vinden. Zoek je een kwalitatief goed hoeslaken. Fijn heeft voor al deze wensen een geschikt hoeslaken.

Over het type matras, maten, materialen en kleuren vind je in deze gids alle informatie die je moet weten om tot de beste keuze te komen.

Naaimachine

Welk type matras heb je?

Er bestaan tegenwoordig vele typen matrassen en bedden, in uiteenlopende afmetingen. Of je hebt geheel naar eigen wens een bed op maat laten maken.

Voor een goed passend hoeslaken is het belangrijk dat het de vorm en de afmetingen van het matras heeft. Hieronder staan 5 typen matrassen, waarvoor Fijn hoeslakens heeft.

hoogte van 15 tot 25 cm

hoogte van 25 tot 45 cm

hoogte van 5 tot 15 cm

aan het hoofdeinde

hoofd- en voeteneinde

Wat is de maat van je matras?

Je hebt graag een strak hoeslaken op je bed liggen. Om een perfect passend hoeslaken te kiezen is het belangrijk dat je weet welke maat je matras heeft. Het beste kun je deze even op meten; de lengte, de breedte en ook de hoogte. En als je een verstelbaar matras hebt meet je ook de lengte van de inkeping(en). Zo weet je zelf precies de maat, die kan wel eens afwijken van de opgegeven fabrieksmaat.

Als je een tweepersoonsbed met 2 matrassen hebt, kun je kiezen voor twee afzonderlijke hoeslakens. Meestal kies je voor een tweepersoons hoeslaken. Meet dan de totale breedte van beide matrassen naast elkaar.

Als je een topper bovenop je matras hebt liggen kun je voor je matras en je topper twee afzonderlijke hoeslakens kopen maar meestal koop je een hoeslaken met een hoge hoek. Meet de totale hoogte van onderkant matras tot de bovenkant van je topper.

Je kunt bij fijn zo goed als alle maten vinden, met lengtes tot 220 cm en hoogtes tot 45 cm. Staat je maat er toch niet bij? Dan kies je voor maatwerk.

Tape
STAAT JE MAAT ER NIET TUSSEN?
FIJN LEVERT MAATWERK!

De hoekhoogte

Voor alle geweven matrashoezen is het van belang dat je de exacte maat meet, deze hoeslakens rekken niet mee. Hierbij dien je ook rekening te houden met de matrashoogte.

Er zijn 5 type hoogtes verkrijgbaar; normaal, hoge hoek, extra hoge hoek, topper en hoge topper. Bij alle hoeslakens staat vermeld voor welke matrashoogte het hoeslaken geschikt is. Bij twijfel kun je altijd contact met ons opnemen voor advies. 

Als je een topper hebt die hoger is dan 15 cm, adviseren we je een normaal hoeslaken te kiezen. Indien je om de topper én het normale matras 1 hoeslaken wil, meet dan de hoogte van beide op, waarschijnlijk heb je een hoeslaken met hoge hoek nodig.

Op de verpakking staat soms een hoekhoogte vermeld die anders is dan de matrashoogte. Dit is de hoogte van de stof. Het hoeslaken is hoger, zodat je ook stof hebt voor onder het matras. Hier wordt ongeveer 5 tot 10 cm voor gerekend.

5 type matras hoogtes

5 - 9 cm

10 - 14 cm

15 - 25 cm

25 - 35 cm

35 - 45 cm

Sluiting met elastiek

De goede pasvorm wordt ook bepaald door de sluiting aan de onderzijde. De hoeslakens die je bij Fijn vindt zijn aan de onderzijde rondom voorzien van een elastiek, waardoor het hoeslaken strak om uw matras blijft zitten. Dit geldt voor de Dommelin hoeslakens. 

Bij de hoeslakens van Essix en Alexandre Turpault zit dit elastiek aan het hoofd- en voeteneinde. Dit heeft als voordeel dat het hoeslaken makkelijker is op te vouwen en toch goed blijft zitten.

Topper hoeslakens van Dommelin hebben een envelopsluiting. Dit is een sluiting waarbij een tweede hoek (op 9 of 14 cm) is gestikt, hierna volgt ook nog elastiek. Dit zorgt dat het hoeslaken beter om het dunnere topper matras blijft zitten.

GOED PASSEND BEDDENGOED
SLAAPT ZOVEEL FIJNER!
Gras, Persoon, Blouse, Mandje, Jurk, Gras, Blouse, Persoon, Mandje, Jurk

Wassen vóór gebruik

We horen soms; het hoeslaken dat ik heb ontvangen is te groot! Dat klopt ook. De hoeslakens bij fijn worden gemaakt van natuurlijke materialen. Deze krimpen nog 5 a 10% bij de eerste wasbeurt.

Met deze krimp is rekening gehouden bij de confectie van de hoeslakens. Direct uit de verpakking zijn ze groter dan de maat die je besteld hebt.

Ons advies is de hoeslakens voor het eerste gebruik te wassen, dat mag op 30, 40 of 60 graden, afhankelijk van het wasvoorschrift. Deze staat vermeldt op het label in het hoeslaken en op de website.

Boxspring hoeslakens

Een boxspring bestaat uit ‘de box’ dit is het onderstel (op pootjes), een gestoffeerd matras en mogelijk ook een topper matras. Je boxspring kun je op verschillende manieren voorzien van nieuwe stoffering /hoeslakens.

Voor het gestoffeerde matras en je topdekmatras kun je kiezen uit een uitgebreid assortiment hoeslakens en topper hoeslakens. 

Voor een volledig vernieuwde boxspring, kun je kiezen om zowel een hoeslaken als een bedrok te kopen, Dit kan in dezelfde kleuren. 

Je hebt ook de mogelijkheid om voor zowel het matras als topdekmatras één hoeslaken te kiezen, dan kies je voor een hoeslaken met hoge hoek.

Heb je een verstelbaar bed?

Dan wil je hiervoor ook een mooi en passend hoeslaken. Wij hebben alle soorten hoeslakens in huis voor verstelbare matrassen, verstelbaar aan 1 zijde (split hoeslaken) en ook aan beide zijden (dubbel split hoeslaken).

Naast de breedte, hoogte en dikte van het matras vermelden we in onze shop de maten van de inkeping(en). Meet daarom zorgvuldig de maten en inkeping(en) van je eigen matras(sen) na voordat je besteld.

Barkruk, Meubels, Barkruk, Meubels, Deken
Materialen

Welk type stof past bij?

Er zijn vele stoffen en technieken waarmee hoeslakens gemaakt worden. Het grootste onderscheid wordt gemaakt in een geweven (non-stretch) en een gebreid (stretch) hoeslaken.

Hieronder leggen we kort de verschillen uit.

Geweven

  • fijn, glad en kwalitatief
  • verkrijgbaar in vele soorten
  • verschillende eigenschappen

Gebreid

  • rekbaar door stretch
  • gemakkelijk in gebruik
  • heerlijk zacht en warm

De voordelen van Jersey

Het grootste voordeel van een jersey hoeslaken is dat er rek in zit. Dit zorgt dat het hoeslaken zichzelf strak om je matras heen trekt. Dit in tegenstelling tot geweven hoeslakens. Vanwege deze rek past één maat hoeslaken om meerdere maten matrassen. Jersey is een gebreide stof, dit is een andere techniek dan weven. Deze techniek zorgt dat je meer haartjes voelt, lekker zacht en warm. 

Over het algemeen is een jersey hoeslaken lekker gemakkelijk in gebruik, je legt het makkelijk om je matras heen.

HEB JE VRAGEN?
DE PRODUCT SPECIALISTEN VAN FIJN ADVISEREN JE GRAAG

Welk materiaal past bij jou?

Een goed hoeslaken verhoogt het slaapcomfort, zodat je uitgerust wakker wordt en de dag fris kunt beginnen, uiteindelijk slaap je 30% van je leven. Nu zijn er heel veel soorten materialen waarvan hoeslakens gemaakt worden. 

Elk materiaal heeft weer net andere eigenschappen. Met een uitgebreide keus in materialen, zoals katoen, de luxe percal, het stoere linnen en het zachte satijn, kies je precies een product wat perfect bij je past. Om je een goed beeld te geven van de materialen en hun eigenschappen hebben we deze hieronder voor je op een rijtje gezet.

Alle hoeslakens zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen, met als belangrijkste eigenschappen dat ze vocht reguleren en ademend zijn. Voor beddengoed belangrijke kenmerken.

De variatie in de materialen zit in de zachtheid, de warmte die het biedt, of juist de verkoeling. De mate van absorptievermogen verschilt per materiaal, evenals de soepelheid. Qua uitstraling zijn er matte stoffen, met een subtiele glans of met een nonchalante look. Ook in kwaliteit en duurzaamheid heb je een keuze bij Fijn.

Katoen
een goede basiskatoen

koel en crispy

zacht en soepel

goed absorptie vermogen

Papier
lekker warm en zacht

superzacht en soepel

Jersey
rekbare stof

Woondecoratie, Linnen, Brievenbus
een bewuste keus

Precies de eigenschap die je zoekt

In de Fijn hoeslaken gids vind je de meest voorkomende materialen, binnen deze materialen kun je verschillende kwaliteiten vinden. Sommige materialen hebben hele specifieke eigenschappen. 

De kwaliteit Jersey heeft bijvoorbeeld meerdere kwaliteiten, waarbij de luxe versies zijn voorzien van elastan voor extra rekvermogen. Naast linnen kun je kiezen voor halflinnen, een ideale combinatie tussen katoen en linnen. Wil je een nonchalante uitstraling in de je slaapkamer bereiken, kies dan voor Stonewashed hoeslakens. Zoek je luxe hoeslakens of wil je juist matrashoezen van biologisch geteelde katoen? Of beide!

Een paar eigenschappen uitgelicht

heerlijk zacht en stoer

goed voor mens en milieu

extreem zacht en soepel

enkel luxe materialen

makkelijk in onderhoud

als in de beste hotels

GROOTSTE AANBOD IN KWALITATIEF BEDDENGOED

Wat bepaalt de kwaliteit van de stof?

Er zijn grofweg twee hoofd ingedriënten die de kwaliteit van de stof bepalen; de kwaliteit van de grondstof (meestal katoenen vezels) en de weefdichtheid (uitgedrukt in threadcount).

katoen

De kwaliteit van katoen

Het mooiste garen wordt verkregen door het spinnen met de langste en sterkste vezels. Met deze vezels wordt het dunste en sterkste draad gesponnen. Door de katoenvezels voor het spinnen te kammen zijn alle pluizige en oneffen deeltjes verwijderd. De fijnere garens zorgen voor een zacht, glad en soepel doek. Tevens zorgt beter katoen ervoor de de stof minder pilt. 

Denk bijvoorbeeld maar aan de gebruikte dikkere garens van een postzak en vergelijk dat met een laken vervaardigd van Egyptisch katoen met een threadcount van 400. Egyptisch katoen is de koning onder de katoensoorten. Dit is de kwaliteit die u kent uit de beste hotels.

De threadcount van het doek

Met de threadcount wordt het aantal draden bedoeld die in een vierkante inch zijn geweven. Een inch is 2,54 cm. Hoe hoger de threadcount, des te beter de stof, het zorgt dat het weefsel zachter, gladder en sterker is. Om een hoge weefdichtheid te verkrijgen is het wel noodzakelijk om alleen de dunste en sterkste garens te gebruiken. 

De meest voorkomende threadcount in standaard katoen is 150. Lakens van goede kwaliteit hebben minimaal een draadtelling van 180. Men spreekt van percal als de draadtelling hoger is dan 200. Satijn katoen heeft doorgaans een draadtelling van 300. Bij Fijn gaan de kwaliteiten tot 600.

Kleuren

Welke kleur past het beste bij je?

Niets is zo persoonlijk als kleur. Lekker bont, stijlvol in neutrale bruin- of grijstinten, trendy groen of fris wit. Bij Fijn heb je de ruimste keus op internet als het gaat om kleuren voor je hoeslaken. 

Meestal gaat de meeste aandacht naar het dekbedovertrek, maar met een juiste kleur van het hoeslaken kun je hiermee ook je slaapkamer de gewenste uitstraling geven. Een kleur die matched met je overtrek, of juist een contrasterende kleur.

Honderden kleuren

Met gespecialiseerde leveranciers van hoeslakens kan Fijn je honderden kleuren hoeslakens aanbieden in uiteenlopende kwaliteiten. Je vindt hier altijd een geschikte kleur. Deze kleuren blijven ook lang goed en sprankelend, de stof wordt op de draad geverfd met behulp van de beste kleurstoffen. We helpen je graag met het uitzoeken van een mooie kleur.

de beste kleurstoffen
trendy kleuren
kleurstalen
Fotografie, Volwassene, Vrouw, Persoon
matchende kleuren
F I J N

Perfect matchende kleuren

Je slaapkamer kun je met een mooi dekbedovertrek stijlvol aankleden. Met de ruime keus in kleuren vind je bij Fijn altijd een bijpassende kleur hoeslaken. Een wit hoeslaken is fris en zal altijd passen. Je kunt ook spelen met meerdere kleuren uit hetzelfde kleurgamma, het levert een mooi resultaat op.

Bij Fijn vind je gemakkelijk kleuren die passen bij je bestaande beddengoed en de inrichting van je slaapkamer. Een extra set kussenslopen in dezelfde kleur behoort ook tot de mogelijkheden.

Dit past er goed bij

Dommelin Dekbedovertrek Katoen 180TC Donkerblauw
Maat

€ 57,45*
Dommelin Kussensloop Percal 400TC Wit
Maat

€ 20,95*
Essix Hoeslaken Premiere Percal 200TC Bleu Olympe 160 x 210 cm H30
Maat

Varianten van € 32,85*
€ 83,70*
Essix Dekbedovertrek Rendez Vous Percal 200TC Bleu Olympe - Bleu Nuit 140 x 220 cm
Maat

€ 118,35*
Dommelin Kussensloop Percal 400TC Celestien
Maat

€ 20,95*

Unieke kleurstalen service!

De aanschaf van beddengoed op afstand is lastig, je hebt het product niet gevoeld en op een scherm ziet de kleur er toch altijd anders uit. Daarom heeft Fijn een unieke Stalenservice. 

Je bestelt meerdere kleurstalen om thuis op je gemak een keus te maken uit de verschillende kleuren en kwaliteiten. Voor het milieu is dit ook fijn, zo voorkom je dat een product toch niet naar wens is en je het retour moet sturen.

Kleuradvies

Topmerken in diverse prijsklassen

Fijn heeft het grootste assortiment hoeslakens. Hiervoor hebben we een aantal beddengoed specialisten gevonden die het gehele pakket aan typen, maten, materialen en kleuren leveren in meerdere kwaliteiten. Dit zijn de topmerken Dommelin, Alexandre Turpault en Essix.

Naaimachine

Speciaal voor jou gemaakt

Bij Fijn kiezen we alleen de beste stoffen en maken gebruik van ambachtelijke ateliers. Onze stoffen komen uit traditionele Europese textielcentra. De vakmensen in de diverse ateliers verwerken de stoffen tot perfect passend bedlinnen in vele kleuren, soorten en maten. 

En… omdat wij van jouw nachtrust onze passie hebben gemaakt, gaan wij ver in de kennis van ons product. De vakmensen op de werkvloer helpen ons hierbij om tot het best passende beddengoed te komen.

Samen zijn we dan ook apetrots op het bedlinnen dat we door geheel Europa leveren.

Volwassene, Vrouw, Persoon, Gezicht
Overhemd, Handtas, Persoon, Portret, Man
Echt fijn

Persoonlijke service en advies

Bij Fijn stoppen we niet bij het leveren van bedlinnen in de standaard maatvoering en kwaliteit. We adviseren je graag over de best passende oplossing voor je hoeslakens, kussenslopen en dekbedovertrekken. Goed passend beddengoed gaat bij ons verder dan alleen de maatvoering. Met onze kennis van materialen, kleuren en afwerkingen, kunnen we je advies geven zodat de beste match met jouw slaapwensen wordt gemaakt.

Wij zijn al meer dan 10 jaar de perfecte basis voor een goede slaap.

Huisleverancier van lekker slapen

Onze klanten beoordelen ons met een 9

Klant review 1

Tekst van klant 1. Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet.

Klant 1

Klant review 2

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet.

Klant 2

Kop, Gezicht, Glimlach, Fotografie, Portret

Klant review 3

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet.

Klant 3

Sticker fijn
Loading...
Upload in progress, please be patient ...