Quality Bedlinnen

Onderhoud en wasadvies

Je nieuwe beddengoed is gearriveerd en je kunt niet wachten om eronder te kruipen. Voordat je begint met het mooi opmaken van je bed, hebben we hier een paar handige onderhoudstips om nog langer van je beddengoed te genieten.
Ook bespreken we het onderhoud van je dekbed, kussen en de accessoires.
Naaimachine

Wassen vóór het eerste gebruik

We adviseren altijd om het beddengoed voor het eerste gebruik te wassen. Dit verlengt de levensduur, kleuren blijven langer goed en het beddengoed neemt beter vocht op.

Het is sowieso wel fijn en hygiënisch om eerst even te wassen. Eventuele geurtjes van de verpakking en de fabriek verdwijnen en het maakt je nieuwe beddengoed extra zacht en soepel. De geurtjes zijn niet alleen weg, je nieuwe beddengoed voelt hierna fris en ruikt heerlijk. 

Sommige materialen krimpen bij deze eerste wasbeurt. Met deze krimp is rekening gehouden bij de confectie, het product wordt groter gemaakt dan op de verpakking staat, na het wassen krijgt het de juiste maat. Als je denkt, ‘hé mijn hoeslaken is te groot’, dan klopt dat. Eerst even wassen. Dit kan volgens de opgegeven instructies op het waslabel.

Badtextiel was je ook eerst voordat je het gaat gebruiken. Deze eerste wasbeurt verhoogt de vochtopname. Voor badtextiel heel fijn. Je kent dit misschien wel van theedoeken, als je deze de eerste keer ongewassen gebruikt, kun je de vaat er lastig mee droog krijgen.

Toelichting op eerst wassen en retourneren

We geven je aan het product eerst te wassen. Maar als je iets wilt retourneren mag het niet gewassen zijn. Hoe zit dat?

Als je iets wilt retourneren omdat bijvoorbeeld de kleur niet goed is of dat de stof net niet lekker aanvoelt, kun je deze eigenschappen beoordelen zonder het eerst te wassen of te gebruiken. Maar we gaan ervan uit dat je het product graag houdt.

Mocht dan na het wassen de maat, want daar gaat het dan om, toch niet juist zijn? Dan is het product niet goed gemaakt en kun je deze retour sturen en zorgen we dat je een juiste maat ontvangt.

HUISLEVERANCIER VAN LEKKER SLAPEN

Ieder materiaal heeft eigen wasvoorschriften


Belangrijk om te weten; ieder materiaal heeft zijn eigen wasvoorschriften. Elk product is voorzien van een labeltje met deze wasvoorschriften. In de webshop staat bij elk product ook het wasadvies. Het is belangrijk om deze altijd op te volgen voor het beste resultaat. Hieronder leggen we de symboliek uit.

wassymbool voor wassen

wassymbool voor bleken

wassymbool voor drogen

wassymbool voor strijken

wassymbool voor chemisch reinigen

Elk symbool heeft een specifieke toevoeging met informatie. Het streepje, de puntjes en het kruis kunnen bij meerdere symbolen gebruikt worden.

Het streepje onder het symbool staat voor een delicate behandeling

Het aantal puntjes geeft aan of je lauw, warm of heet kunt strijken en drogen

De letter in de cirkel geeft specifieke instructies, je stomerij kent deze instructies

Het getal geeft de advies temperatuur aan waarop je moet wassen

Een kruis door het symbool betekent dat je die handeling niet moet doen

F I J N

Algemene onderhouds- en wastips


Fijn is trots op de kwalitatieve producten die we verkopen en we zijn blij dat je voor een uitmuntende nachtrust hebt gekozen. Om te zorgen dat je beddengoed er lang mooi uitziet hebben we een aantal tips verzameld.
 • Ons advies is om jouw beddengoed te wassen op 40 graden én binnenstebuiten. Hoge temperaturen en wrijving zorgen voor meer slijtage. Delicate stoffen was je op 30 graden.

 • Vermijd het samen wassen met kledingstukken of ander textiel dat ritsen, knopen of andere harde onderdelen heeft. Dit beschadigt het beddengoed.

 • Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel. Te veel wasmiddel kan zich ophopen in de vezels van het beddengoed en kan strepen veroorzaken. Daarnaast blijft je was langer zacht.

 • Hang je beddengoed uit na het wassen om deze te drogen. Op deze manier minimaliseer je kreukels in de stof en behoud je de kwaliteit én kleur van het materiaal het beste.

 • Gebruik je liever wel de droger, kies een programma dat niet te heet is en niet te lang duurt. Lange blootstelling aan hoge temperaturen beschadigt het beddengoed.

 • Om je witte beddengoed stralend wit te houden, was je deze het beste apart van je gekleurde wasgoed.

Verleng de levensduur van je beddengoed


Naast de algemene tips hebben we hier nog een aantal extra tips, die vooral de levensduur van het beddengoed verlengt. Fijn voor jou, het milieu en onze kinderen.

 • Verschoon regelmatig je beddengoed (wij adviseren elke 1 tot 2 weken). Vuil dat te lang in het textiel zit beschadigt het beddengoed.

 • Beddengoed gaat langer mee als je meerdere sets met elkaar afwisselt. Met de afwisseling van 2 a 3 sets, slijten de vezels minder snel dan dat je iedere keer dezelfde set gebruikt.

 • Chloor, bleekmiddel en wasverzachters zijn geen geschikte middelen om katoen te wassen, omdat ze de vezels blijvend kunnen aantasten.

 • Textielvezels slijten sneller onder invloed van hoge was- en droogtemperaturen. Vermijd te hoge temperaturen.

Strijken

Meestal is strijken niet nodig voor beddengoed, maar misschien geef jij de voorkeur aan gestreken beddengoed vanwege het aangename geknisper van de lakens. 

Het beddengoed van Fijn is gemaakt van de allerfijnste natuurlijke materialen zoals katoen en linnen. Omdat deze materialen geen kunstmatige elasticiteit heeft zoals synthetische stoffen, kan het van nature kreukelen. Dit geldt voor vrijwel alle natuurlijke stoffen. Strijken zal dan nodig zijn.

Wil je je hoeslaken en dekbedovertrek strak op je bed leggen, dan hebben we een aantal tips om het strijken makkelijker te maken.

 • Strijk je wasgoed als het nog licht vochtig is, dit levert het beste resultaat op.

 • Zorg ervoor dat de onderkant van je strijkijzer schoon en glad is om sneller en gemakkelijker te kunnen strijken.

 • Bij gebruik van een stoomstrijkijzer is het belangrijk om op te letten dat het apparaat niet vervuild is door kalkaanslag, omdat dit leidt tot bruine vlekken op het beddengoed.

 • Percal moet je direct na het wassen strijken om te voorkomen dat het kurkdroog wordt.

 • Hang je beddengoed aan de lijn en laat het aan de lucht drogen, de zwaartekracht doet al het grootste deel van je strijkwerk.
DEKENS, PLAIDS, DEKBEDDEN EN KUSSENS

Onderhoud van accessoires

Onder accessoires verstaan we alle dekens, plaids, spreien en sierkussens. Deze accessoires worden gemaakt van vele uiteenlopende materialen. Wat vrijwel alle accessoires gemeen hebben met elkaar is dat je ze niet hoeft te wassen.

 • Is het na verloop van tijd toch nodig om het product schoon te maken, dan adviseren we het professioneel te laten reinigen bij een stomerij. Dit staat ook vermeld in het waslabel. Op ditzelfde waslabel staat de instructie waarmee de stomerij de juiste reinigingsmethode kan toepassen.

 • In elk product van Fijn staan was instructies vermeld op het ingenaaide label. Raadpleeg altijd dit label, er staat ook op of je zelf het product kunt wassen en op welke temperatuur.

 • Wat een aanrader is, om je deken of plaid af en toe even te luchten. Lekker buiten in de frisse wind, zo ruikt het daarna weer lekker fris. Is het winter en buiten wit? Leg je deken in de sneeuw, het frist je deken op.

Onderhoud van je dekbed en kussen

Hier geldt hetzelfde als voor accessoires. Je dekbed en kussen hoef je in principe niet te wassen. Opschudden en luchten zijn voldoende om je dekbed en kussen gezond te houden. Dit geldt voor zowel dons als wol.

 • Wil je je dekbed toch wassen, dan is ons advies om dit bij een stomerij te laten doen. Je kunt het wassen ook zelf doen. In beide gevallen moet je het waslabel raadplegen. Hier staat vermeld of je het product zelf kunt wassen en welke methode de stomerij moet gebruiken indien je het professioneel laat reinigen.

 • Een donzen dekbed kan in de droger, doe dit op een lage warmte- en droogstand. Schud halverwege het drogen je dekbed op en aan het einde, zo verdeel je het dons regelmatig over het dekbed. Zorg in ieder geval voor een volledig droog dekbed om schimmel te voorkomen.

 • Een wollen dekbed en kussen is van nature zelfreinigend. Het wolvet (het natuurlijke vet uit de vacht van een schaap) zorgt ervoor dat wol vuil en bacteriën afstoot.

 • Wat de gezondheid van je dekbed en kussen bevorderd is je overtrek en je kussenslopen regelmatig wassen, zeker iedere 1 a 2 weken. Voor je kussen adviseren we een molton kussensloop, deze vangt het vuil op dat anders in je kussen komt.
Sticker fijn
Loading...
Upload in progress, please be patient ...