Waar moet je op letten bij het kopen van een hoeslaken?

Hoeslaken gids

Hoe kies je het meest geschikte hoeslaken?

 

Er zijn zoveel verschillende soorten, maten, materialen en kleuren. En dan ook nog al die begrippen; threadcount, percal, egyptisch katoen, jersey, split topper. Geen nood; wij helpen je stap voor stap met het uitkiezen van het perfecte hoeslaken. U kunt het hoeslaken hier ook veilig kopen en laten thuisbezorgen.

 Stap 1

Welk type hoeslaken heb je nodig

Stap 2

Wat is de maat van je matras

Stap 3

Stretch versus non-stretch hoeslaken

Stap 4

Welk materiaal past het best bij je

Stap 5

Een keus uit vele kleuren

Stap 6

Een fijn assortiment met topmerken

Hoeslaken gids stap 1

Welke type hoeslaken heb je nodig?

 

Er bestaan tegenwoordig vele typen matrassen, bedden en boxsprings, in vele afmetingen en hoogtes. Voor al deze matrassen kun je bij Fijn een passend hoeslaken kopen. We laten je hieronder zien welk matrashoes bij welk type matras of topdekmatras  past. In onze shop navigeer je gemakkelijk door ons menu zodat je snel het juiste hoeslaken vind. Met de filters kun je makkelijk je voorkeuren opgeven. Mocht je toch twijfelen? Bel ons gerust dan helpen we je graag.

 
Hoeslaken
hoeslaken

voor een normaal matras van 12 tot 25 cm

alle normale hoeslakens

Hoeslaken hoge hoek
hoeslaken hoge hoek

voor een dik matras tot 35 cm of boxspring

alle hoeslakens hoge hoek

Topper hoeslaken
topper hoeslaken

voor een topdekmatras van 5 tot 14 cm

alle topper hoeslakens

Split hoeslaken
split hoeslaken

voorzien van een inkeping voor verstelbare matrassen

alle split hoeslakens

Split topper
split topper

voorzien van een inkeping voor verstelbare topper matrassen

alle split topper hoeslakens

Dubbel split hoeslaken
dubbel split hoeslaken

voorzien van een dubbele inkeping voor verstelbare matrassen aan beide zijdes

alle dubbel split hoeslakens

Boxspring hoeslakens & bedrok

 

Een boxspring bestaat uit ‘de box’, dit is het onderstel (op pootjes), een gestoffeerd matras en een topper matras (topdekmatras).

Om de box opnieuw te bekleden vind je bij Fijn een bedrok, dit wordt ook wel een boxspringvolant genoemd. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en in een aantal kwaliteiten; katoen, percal, satijn. Je kunt ze zelfs op maat laten maken als je maat er niet tussen staat.

Voor het gestoffeerde matras en je top matras kun je kiezen uit een uitgebreid assortiment hoeslakens. Voor een volledig vernieuwde boxspring, kunt u kiezen om zowel een hoeslaken als een bedrok te kopen, Dit kan in dezelfde kleuren. Je hebt ook de mogelijkheid om voor zowel het matras als topdekmatras één hoeslaken te kopen, dan kies je voor een hoeslaken met hoge hoek.

 
Boxspring
Boxspring type

Heb je een verstelbaar bed?

Dan wil je hiervoor ook een mooi en passend hoeslaken. Wij hebben alle soorten hoeslakens in huis voor verstelbare matrassen, verstelbaar aan 1 zijde en ook aan beide zijden; split hoeslaken, split topper hoeslaken, dubbel split topper hoeslaken. Naast de breedte, hoogte en dikte van het matras vermelden we in onze shop de maten van de betreffende inkeping(en). Meet daarom zorgvuldig de maten en inkeping(en) van je matras(sen) na voordat je besteld.

Verstelbaar bed

Hoeslaken gids stap 2

Wat is de maat van je matras?

Je hebt graag een strak hoeslaken op je bed liggen. Om een perfect passend hoeslaken te kopen is het belangrijk dat je weet welke maat je matras heeft. Het beste kun je deze even opmeten; de lengte, de breedte en ook de hoogte. En als je een verstelbaar matras hebt meet je ook de inkeping(en).

Als je een tweepersoonsbed hebt kun je kiezen voor twee afzonderlijke hoeslakens maar meestal kies je voor een tweepersoonshoeslaken. Meet dan de totale breedte van beide matrassen.

Als je nog een topper bovenop je matras hebt liggen kun je voor je matras en je topper matras twee afzonderlijke hoeslakens kopen, maar meestal koop je een hoeslaken met een hoge hoek. Meet de totale hoogte van je matras en je topper.

Je kunt bij fijn zo goed als alle maten vinden zoals de meest voorkomende 90x200 cm, 160x200 cm en 180x210 cm, maar ook maten als 80x190 cm, 70x200 cm en 120x200 cm. Nederlanders zijn lange mensen, de matrassen groeien mee. Fijn heeft extra lange hoeslakens van 200x210 cm en zelfs 210x220 cm. Staat je maat er toch niet bij? Neem dan contact met ons op; wij leveren ook maatwerk

maten hoeslakens
accolade
Hoeslaken gids stap 2

Meet de breedte van je matras
bij 2 eenpersoons matrassen de totale breedte

Meet de lengte van je matras
dit is de langste kant van je matras

Meet de dikte van je matras
of de dikte van je matras en toppermatras samen

Staat je maat er niet tussen? Of heeft je matras een afwijkende vorm? Fijn levert maatwerk!
maten hoeslakens

Meet de juiste matrashoogte

Voor alle geweven (niet stretch) matrashoezen is het van belang dat je de exacte matrasmaat meet, deze hoeslakens rekken niet mee. Hierbij dien je ook rekening te houden met de matrashoogte.

Er zijn 3 hoogtes verkrijgbaar; normaal, hoge hoek en topper model.Bij alle hoeslakens staat vermeld voor welke matrashoogte het hoeslaken geschikt is. Bij twijfel kun je altijd contact met ons opnemen voor advies. Als je een topper hebt die hoger is dan 12 cm, adviseren we je een normaal hoeslaken te kiezen. Indien je om de topper én het normale matras 1 hoeslakens wil, meet dan de hoogte van beide op, waarschijnlijk heb je een hoeslaken met hoge hoek nodig.

Perfect passende hoeslakens

De goede pasvorm wordt ook bepaald door de sluiting aan de onderzijde. De hoeslakens die u bij fijn vindt zijn aan de onderzijde rondom voorzien van een elastiek, waardoor het hoeslaken strak om uw matras wordt getrokken. In sommige gevallen zit dit elastiek enkel aan het hoofd- en voeten einde of op de hoeken, dit heeft als voordeel dat het laken makkelijker is op te vouwen. Topper hoeslakens van Dommelin hebben aan de onderzijde een envelopsluiting. Dit is een extra brede strook aan de onderzijde, die op de hoek en aan elkaar is gestikt. Dit zorgt dat het hoeslaken beter om het dunnere topper matras blijft zitten, bekijk even het opmaak advies.

maten hoeslakens
 

Was je hoeslaken altijd voor het eerste gebruik!

We horen soms; m’n hoeslaken is te groot! Dat klopt ook. De hoeslakens bij fijn worden gemaakt van natuurlijke materialen. Deze krimpen nog bij de eerste wasbeurt. Hier is rekening mee gehouden bij de con fectie van de hoeslakens, direct uit de verpakking zijn ze groter dan de maat die je besteld hebt. Daarnaast zorgt deze wasbeurt ervoor dat het textiel en de kleur langer meegaan en goed blijft. Op het label in het hoeslaken staat het wasvoorschrift.

 

Hoeslaken gids stap 3

Welk type stof past bij jou en je bed?

Er zijn vele stoffen en technieken waarmee hoeslakens gemaakt worden. Het grootste onderscheid wordt gemaakt in een geweven (non-stretch) en een gebreid (jersey) hoeslaken. Deze technieken zorgen beide voor een ander soort stof met elk hun specifieke eigenschappen. Hieronder kun je deze eigenschappen nagaan een keuze maken welk materiaal het best bij je

past. De geweven hoeslaken worden meestal gemaakt van 100% katoen of linnen, geweven in plat- of satijnbinding. Een gebreid ookwel een jersey hoeslaken genoemd wordt óók van katoen gemaakt, soms in combinatie met elastan of lycra voor een betere rekbaarheid.

Eigenschappen van geweven stof

Non stretch geweven

fijn, glad en koel

 • niet rekbaar; daarom in alle maten leverbaar
 • perfect passend bij het dekbedovertrek
 • in vele materialen en wevingen leverbaar
  zoals o.a. katoen, satijn, linnen en percal
Stretch Jersey

zacht, warm en makkelijk

 • door de stretch zit het lekker strak
 • past om meerdere maten matrassen
 • gemaakt van 100% katoen, voor extra rek is lycra of elastan toegevoegd
 • leverbaar in jersey en een jersey luxe uitvoering

Hoeslaken gids

Fijn heeft vele materialen hoeslakens, welke past bij u?

Een goed hoeslaken verhoogt het slaapcomfort, zodat u uitgerust wakker wordt en de dag fris kunt beginnen, uiteindelijk slaapt u 30% van uw leven. Nu zijn er heel veel soorten materialen en technieken waarmee hoeslakens gemaakt worden.

Fijn heeft vele hiervan in haar assortiment genomen om u de keus te geven welk hoeslaken het beste bij u past. Ook qua prijs biedt fijn u een keus, in elke materiaal soort kunt u zelf kiezen voor een basis, goede en uitstekende kwaliteit.

De producten zijn zo geselecteerd dat fijn u altijd kwaliteit, comfort en duurzaamheid garandeerd. Naast comfort zijn uitstraling en gebruiksgemak belangrijke eigenschappen van goed beddengoed.

Qua uitstraling heeft fijn gezocht naar materialen die stijlvol zijn, soms luxe en een kleurpallet dat zeer uitgebreid is zodat u altijd een geschikte kleur vindt. Als u gebruiksgemak belangrijk vindt, heeft u bij fijn ook een ruime keuze uit hoeslakens die niet gestreken hoeven te worden. Hieronder beschrijven we de eigenschappen van de materialen katoen, percal, satijn, linnen, jersey, flanel, polykatoen, tencel en de techniek stonewash. U kunt hier alle soorten stoffen kopen.

Hoeslaken gids

info katoen
 • goed vocht absorberend
 • een natuurlijk product
 • 50+ kleuren
 • basic & fine kwaliteit

alle katoenen hoeslakens

Jersey
 • rekbaar door speciale breitechniek
 • strijkvrij en makkelijk in onderhoud
 • 100+ kleuren
 • basic & fine kwaliteit

alle jersey hoeslakens

Polykatoen
 • zo goed als strijkvrij
 • natuurlijk én innovatief samen
 • voelt als percal
 • 9 kleuren
 • fine kwaliteit

alle polykatoenen hoeslakens

De fijn materialen gids
Percal
 • goed vocht absorberend
 • een natuurlijk product
 • 60+ kleuren
 • basic, fine, excellent, biologisch

alle percal hoeslakens

Linnen
 • zeer goed vocht absorberend
 • wordt zachter na wassen
 • strijken hoeft niet
 • 50+ kleuren
 • excellent kwaliteit

alle linnen hoeslakens

Tencel
 • zeer goed vocht absorberend en ademend
 • de gladste stof verkrijgbaar
 • 3 kleuren
 • excellent kwaliteit

alle tencel hoeslakens

Satijn
 • 200 - 300 threadcount
 • goed vocht absorberend
 • soepel en makkelijk te strijken
 • 50+ kleuren
 • basic, fine, excellent, biologisch

alle satijnen hoeslakens

Flanel
 • ideaal tijdens koude wintermaanden
 • ook stretch flanel verkrijgbaar
 • 10 kleuren
 • basic & fine kwaliteit

alle flanellen hoeslakens

Stonewash
 • prachtige uitstraling
 • goed vocht absorberend
 • 11 kleuren
 • fine kwaliteit

alle stonewashed hoeslakens

Heeft u nog vragen? De product specialisten van fijn adviseren u graag

In de fijn materialen gids vind je de meest voorkomende materialen, binnen deze materialen kun je verschillende kwaliteiten vinden. Zo heeft u zelf de keus uit goede, betere en de beste hoeslakens.

De kwaliteit Jersey heeft bijvoorbeeld meerdere kwaliteiten, waarbij de luxe versies zijn voorzien van lycra of elastan voor extra rekvermogen. Naast linnen kun je kiezen voor halflinnen, een ideale combinatie tussen katoen en

linnen. De lekker zachte techniek ‘stonewashed’ is uitgevoerd in de stoffen percal, satijn en linnen. Dit uitgebreide assortiment en de mogelijkheid te kiezen voor de luxe excellent kwaliteit maakt fijn uniek. In het volgende hoofdstuk vertellen we wat de kwaliteit bepaald van goed linnengoed.

De missie van fijn is onze klant mooi, comfortabel, duurzaam en ook praktisch beddengoed aan te bieden.

 
Stonewash
 

Kwaliteit

Wat bepaalt de kwaliteit en uitstraling van de stof?

 

Er zijn grofweg twee hoofdingrediënten die de kwaliteit van de stof bepalen; de kwaliteit van de grondstof (meestal katoen) en de weefdichtheid (uitgedrukt in threadcount).

 
De draad spinnen

Kwaliteit van de katoenen vezel en het gesponnen garen

Het mooiste garen wordt verkregen door het spinnen van de langste en sterkste verzels. Met deze vezels wordt het dunste en sterkste draad gesponnen. Door de katoenvezels voor het spinnen te kammen zijn alle pluizige en oneffen deeltjes verwijderd. De fijnere garens zorgen voor een zacht, glad en soepel doek. Tevens zorgt beter katoen ervoor de de stof minder pilt.

Denk bijvoorbeeld maar aan de gebruikte dikkere garens van een postzak en vergelijk dat met een laken vervaardigd van Egyptisch katoen met een threadcount van 400. Egyptisch katoen is de koning onder de katoensoorten. Dit is de kwaliteit die u kent uit de beste hotels.

Fijn heeft het assortiment verdeeld in 3 kwaliteitslabels: basic, fine en excellent. De basic kwaliteit is gegarandeerd een goede kwaliteit, met productie in Europa en ateliers in Nederland. Het Egyptisch katoen vind je in de excellent collectie. Zoals het woord als zegt: de tip van fijn is de fine collectie met een goede prijs-kwaliteit verhouding.

draad

Het doek weven

De threadcount van het doek ook wel weefdichtheid

Met de threadcount wordt het aantal draden bedoeld die in een vierkante inch zijn geweven. Een inch is 2,54 cm. Het voordeel van een hoger aantal draden per inch is dat het weefsel zachter, gladder en sterker is. Om een hoge threadcount te verkrijgen is het wel noodzakelijk om alleen de meest dunne en sterkste garens te gebruiken.

Percal: dit is een katoenen stof geweven in een platbinding, met minimaal 200 draden per inch. Vanaf 200TC mag je de stof percal noemen. Percal is dus een kwalitatief betere stof dan een gewone katoenen stof. Bij Fijn vindt je topkwaliteit hoeslakens van bijvoorbeeld Dommelin deze hebben een threadcount van 200 tot 400 threadcount. De satijnen wevingen zijn bij fijn minmaal voorzien van een 300TC kwaliteit.

Threadcount

Kwaliteit

Hoeslaken gids stap 5

Welke kleur past het beste bij je?

 

Niets is zo persoonlijk als kleur. Lekker bont, stijlvol in neutrale bruin- of grijstinten, trendy groen of fris wit. Bij fijn heb je de ruimste keus op internet als het gaat om kleuren voor je hoeslaken. Meestal gaat de meeste aandacht naar het dekbedovertrek, maar met een juiste kleur keuze van het hoeslaken kun je hiermee ook je slaapk amer de gewenste uitstraling geven. Een kleur die matched met je overtrek, of juist een contrasterende kleur.

 

Honderden kleuren

Honderden kleuren

 

Met 10 leveranciers van hoeslakens kan Fijn u honderden kleuren hoeslakens aanbieden in uiteenlopende kwaliteiten. Je vind hier altijd een geschikte kleur. Deze kleuren blijven ook lang goed en sprankelend, fijn heeft de beste kwaliteiten geselecteerd. We helpen je graag met het uitzoeken van een mooie kleur.

 
Stalen dommelin
Stalen nina ricci
Stalen Alexandre Turpault
 
dekbedovertrek

Voor elk dekbedovertrek een bijpassende kleur hoeslaken

De inrichting van je slaapkamer kun je met een mooi dekbedovertrek stijlvol aankleden. Met de ruime keus in kleuren vind je bij fijn altijd een bijpassende kleur hoeslaken. Een extra set kussenslopen in dezelfde kleur behoort ook tot de mogelijkheden.

Hoeslaken blauw

 

Fijn kleurstalen service

 

Onze missie is om u een schitterend ingerichte slaapkamer te bezorgen. We helpen u graag met het uitzoeken van de juiste kleurstelling. Omdat kleurkeuze via het scherm moeilijk is, kun je bij fijn kleurstalen opvragen. Zo kun je de kleur én de stof thuis zien en voelen. Ook kun je een foto mailen zodat we je een kleuradvies kunnen geven.

 
Kleuradvies

Hoeslaken gids stap 6

Topmerken in diverse prijsklassen

 

Fijn heeft het grootste assortiment hoeslakens. Hiervoor hebben we een aantal beddengoed specialisten gevonden die het gehele pakket aan typen, maten en kleuren leveren in meerdere kwaliteiten. Dit zijn de nederlandse merken Dommelin, Essenza en Romanette. En de luxe franse merken Alexandre Turpault en Nina Ricci.

 
Alexandre Turpault
Dommelin
Nina Ricci

Molton

Bescherm je matras en kussen met een molton

 

Een bed kan niet zonder een goede molton. Het absorbeert vocht zeer goed en het is anti-allergisch. Deze eigenschappen van een molton matrasbeschermer zorgen ervoor dat uw matras en kussen goed is beschermd en langer meegaat. En het verhoogd de slaapcomfort. Je vind bij fijn alle maten en typen.

 

Molton matrasbeschermer

Verkrijgbaar voor alle typen matrassen

Molton hoeslaken
Molton

voor een normaal matras van 12 tot 25 cm

alle moltons

Molton hoge hoek hoeslaken
Molton Hoge Hoek

voor een dikker matras tot 35 cm of boxspring

alle moltons hoge hoek

Topper Molton hoeslaken
Topper Molton

voor een topdekmatras van 7 tot 12 cm

alle topper moltons

Split Molton hoeslaken
Split Molton

voor een topdekmatras van een verstelbaar bed met enkele inkeping

alle split moltons

Split Topper Molton hoeslaken
Split Topper Molton

voor een topdekmatras van een verstelbaar bed met enkele inkeping

alle split topper moltons

Dubbel Split Molton hoeslaken
Dubbel Split Molton

voor een verstelbaar bed met dubbele inkeping

alle dubbel split moltons

Ook moltons kan fijn in elke maat leveren met de maatwerk service
Molton waterdicht

Ook verkrijgbaar: Molton waterdicht

Deze moltons zijn geplastificeerd door middel van een polyurethaan coating. Deze coating is gegarandeerd waterdicht, met behoud van het ademend effect. Een speciale behandeling maakt de waterdichte molton anti-allergisch en ze zijn bestand tegen huismijt.

De waterdichte moltons zijn verkrijgbaar van de merken Dommelin, Essenza en Romanette. Daarnaast heeft fijn de Smartsleeve Waterproof in haar assortiment. Een innovatief product met uitstekende eigenschappen

Hoeslaken gids stap 5

Fijn shoppen!

 

Fijn is een webshop in kwalitatief woontextiel. Een product wat je het liefst voelt. We proberen daarom in onze webshop een zo natuur getrouwe foto ze laten zien zodat je onze producten op deze manier bijna kunnen voelen. We presenteren onze producten met ruime informatie en inspiratie zodat je een gevoel krijgt van het totale plaatje.

Als je liever de producten ziet en wilt voelen kan je een afspraak maken voor een bezoek aan onze showroom op de Lovensekanaaldijk. We zijn gevestigd in een oude historische textielfabriek in Tilburg, genaamd Fabriek 59 van de familie Kalfus.

Naast deze prachtige historische plek biedt Fijn ook alle moderne gemakken van het thuiswinkelen.

 

Showroom